Смертність вегетеріанців та невегетеріанців

Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies 1,2,3

Результати дослідження опубліковані в Американському журналі клінічного харчування.

Дуже цікаве дослідження, дуже ґрунтовне і обширне. Взяли 3 країни – США, Британія та Німеччина, дослідили 76,172 чоловіків та жінок віком 16-89 років. І підтвердили гіпотезу, що чим менше м’яса людина споживає, тим вона довше живе, бо менше хворіє.

Підсумки

На відміну від тих, хто постійно споживає м’ясо regular meat eaters, ті, хто його споживає рідко occasional meat eaters на 20% меншою була смертність від серцево-судинних захворювань. На 34% меншою смертність була у тих, то їв рибу, але не м’ясо, чи був (лакто)вегетеріанцем. І на 26% меншою у веганів (не їдять ніяких продуктів тваринного походження). Але не було значної різниці у типах дієт що стосувалося найпоширенішх форм ракових захворювань та інших розповсюджених смертельних захворювань.

Ще цікаво, що чим більше років люди не вживали м’ясо, тим нижчою була смертність від серцевих захворювань. (було кілька груп – не вживали м’ясо більше 5 років і менше чи рівно 5 років). Також відмова від м’яса у ранньому віці теж знижує ризик захворювання. Дослідники припускають, що такі показники пов’язані з тим, що в організмі менше холестерину накопичується і відповідно, судини не закупорюються і серце краще працює.

Мої висновки

Це дослідження підтвердило мою гіпотезу, що загалом більше вегетаріанців ведуть здоровий спосіб життя, порівняно з невегетеріанцями. Це означає, що серед вегетаріанців більше людей частіше займаються спортом, не курить, не вживає алкоголь і їсть більш корисну їжу. (це про мене – я ніколи не курила, (майже) не вживаю  алкоголь і займаюся спортом – трохи йоги, трохи ровера і шукаю завжди найкращу їжу 🙂

Цікаво було би почитати дослідження про несмертельні захворювання і види дієт. Але наразі, я не те що не буду слухати безглузді аргументи типу “м’ясо  їсти треба, бо коли у тебе проблеми з печінкою, то треба їсти печінку, бо там однакові тканини і твій організм таким чином відновлює твою печінку. Так само і кістковий мозок потрібен при переломах” (недослівно, але суть та сама), але й буду мати чим закрити рот таким “всезнайкам”, які ніколи толком не досліджували цю тему, їм просто так сказали. І якщо так подумати, то воно би може і було правдою, якби ті тканини у печінці корівки були ще живими, а не засмаженими з цибулькою, перчиком і сіллю.

Ця казка про м’ясо схожа до тієї, у якій ідеться про те, що людина повинна споживати цукор (мається на увазі звичайнісінький рафінований білий цукор) для нормальної роботи мозку, інакше вона буде тупою на старості літ, у кращому випадку. Останнього я навіть від лікарів не чула, тільки від вчителів хімії.

А наостанок – якби м`ясоїди поводилися як вегани.

 

Advertisements

One thought on “і не кажіть мені тепер, що м’ясотребаїсти

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.